טיפול ממוקד בטראומות


טראומה היא תגובה רגשית לאירוע קטסטרופאלי כדוגמת תאונת דרכים, אונס, שדה קרב או אירועים מלחיצים אחרים, אשר מנפצים את הביטחון הבסיסי וגורמים לתחושת חוסר אונים ופגיעות והתייחסות אל העולם כאל מקום מסוכן.ה-DSM (המגדיר הפסיכיאטרי) מגדיר את הטראומה כ-"חוויה סובייקטיבית של אדם שחווה או היה עד לאירוע עוצמתי מסכן חיים, המפר את יכולתו להשיב לעצמו את האיזון המערכתי ועלול להשאיר חותם מתמשך על זיכרונות, מחשבות, התנהגויות ותפקודים."


שכיחות ההפרעה עומדת על 8% בקרב כלל האוכלוסייה, כאשר השכיחות גבוהה יותר אצל נשים (10%) לעומת גברים (5%). כמו כן, ישנם גורמי סיכון שיכולים להגביר את הסיכוי ללקות בהפרעה.


מקור המילה טראומה ופירושה המילולי ביוונית הוא פצע. המונח הופיע כבר במאה השבע עשרה במילון אוקספורד, בהתייחס בעיקר להגדרת פצעים גופניים ולא להגדרת בעיה נפשית. השימוש במונח טראומה בהיבט הנפשי החל רק במאה התשע עשרה.


הטראומה הנפשית,החוויה הטראומטית ייתכן והיא תהיה חד פעמית , אך ייתכן והיא תהיה חוזרת ונשנית (טראומה מורכבת). בעקבות החוויה או החוויות הטראומטיות האדם נכנס למצב של הלם. במצב זה הוא אינו מסוגל לגייס את הכוחות הנפשיים הנחוצים להתמודדות עם האירוע הטראומטי ומתקשה לעבד באופן בריא ואפקטיבי את רגשותיו ואת פרשנויותיו לגבי החוויה הטראומטית.  


הטראומה המורכבת - בנויה מאירועים טראומטיים רבים מאותו סוג שאותם הנפגע חווה לאורך זמן. ייתכן והטראומה המורכבת היא פגיעה נפשית,פיזית, או מינית, או כמובן שילוב שלהם לאורך הילדות. ייתכן והטראומה המורכבת הינה חוויה מתמשכת של עוני קשה, או התמודדות עם מחלה קשה וכיוצ"ב. בשורה התחתונה,השפעת האירועים הטראומטיים על האדם בטראומה מורכבת היא מצטברת.

 

הייחוד של טראומה מורכבת היא בהשפעתה על רבדים עמוקים של האישיות. מקצת התופעות אכן מקבילות לתופעות פוסט-טראומטיות רגילות אך חלקן ייחודיות. התנהגות מסוכנת, חוסר יכולת עמוק לשליטה בדחפים וברגשות וקושי לחוות חוויה טיפולית מתקנת,הם חלק מהמאפיינים של אנשים שחוו טראומה מורכבת. 

מאפיינים ספציפיים נוספים הם תלונות גופניות או כאבים ללא ממצא פיזיולוגי- סומטיזציה.                               

הפנמת מערכת האמונות של התוקפן- קורבנות התקיפה עשויים לחוש שהפגיעה הגיעה להם. ייתכנו שינויים ביחסים עם אחרים, קושי באינטימיות ו/או קושי בלתת אמון ולבטוח.

 

מאפיין מהותי נוסף הינו, תחושות כרוניות של אשמה ובושה ומעבר לכך-תחושה קשה של ערך עצמי נמוך עד כדי חוויה שהם "שבורים" או מקולקלים" וחסרי תקנה.

 

ההשערה היא כי לרצף ההתפתחות של טראומה יש

3 שלבים:

 

1. השלב המקדים - השלב שלפני חווית האירוע הטראומתי. מעבר לכך ששלב זה הינו תחילתו של הרצף,הבנת שלב זה הינו חשוב מכיוון שבו נעוצים חלק מגורמי הסיכון להתפתחות ה-PTSD  .PTSD-הפרעת דחק פוסט טראומטית היא בעיה  חמורה ומתמשכת המשפיעה על כ-20% מאלו הנחשפים לאירוע טראומתי.                                                                .          

חלק מגורמי הסיכון המתקשרים לשלב זה הם:

* מצב בריאותי טרם האירוע.

* משאבים פנימיים וחיצוניים.

* גיל.

* דפוסי התמודדות.

* נתונים גנטיים.

* עבר פסיכיאטרי.

* חוסר בגורמי תמיכה.

 

2. שלב האירוע הטראומתי עצמו. שלב זה מתחלק לשניים:

א. תגובת דחק חריפה. התגובה מופיעה מיידית עד ל- 48 שעות מזמן האירוע. מצב זה מתאפיין בתסמינים לא יציבים כדוג': כעס, דיכאון, התכנסות פנימה, תיתכן דווקא היפר אקטיביות, הלם וניתוק. בשלב זה ההנחיה הטיפולית היא בעיקר להרגיע ולנרמל. לאפשר החלמה טבעית של הנפש ועיבוד החוויה הטראומטית.

ב.הפרעת דחק חריפה מאופיינת בתסמינים מוגדרים. המשכה למעשה של תגובת הדחק החריפה ונמשכת עד חודש מחווית האירוע הטראומטי עצמו. כוללת סימפטומים המנעותיים, עוררות יתר, חודרנות ונתק חלקי מהמציאות במגוון דרכים כגון: ריחוק, קהות, שכחה, התכנסות וכיוצ"ב.

 

3.שלב ה-PTSDPTSD חריף - שלב המתחיל מחודש ומסתיים עד שלושה חודשים לאחר האירוע.PTSD  כרוני – נמשך מעל שלושה חודשים מרגע האירוע.   

 

פוסט טראומה

 

כאשר האדם נחשף לאירוע הטראומתי ישנה הצפה של המערכת הנפשית רגשית בגירויים שאותם אין היא מסוגלת להכיל ולעבד באופן תקין. גירויים לא מעובדים אלו נשארים במערכת במצבם הגולמי ומעוררים שוב ושוב (הפעלה חשמלית וכימית במוח) את הארוע הטראומתי.


סימפטומים עיקריים של פוסט טראומה:


חודרנות


לעיתים קרובות אנשים שחוו אירוע טראומתי, נחשפים שוב ושוב לרגשות קשים ולמחשבות שליליות וממש רואים בדמיונם את מה שהרגישו (ולא הצליחו לעבד) בחוויה הטראומטית עצמה. ההצפה הרגשית חודרת שוב ושוב.


המנעות


מכיוון שהחודרנות הרגשית נתפסת ככואבת ומאיימת, האדם מבודד את עצמו מכל מה שיכול לעורר אצלו את הסימפטומים של החודרנות. הוא יהיה חשדן יותר , לעיתים בעל נטייה להתפרצויות זעם, הכל על מנת להגן על עצמו שלא לחוות שוב את אותה ההצפה הרגשית הכה מאיימת.


עוררות מוגברת


הלופ האין סופי שעומד בבסיס הטראומה: חווית החודרנות והנסיונות להימנע ממנה בכל מחיר, פוגעות קשות באמונה שהעולם הוא מקום בטוח יחסית ופוגעות קשות באמונה שאנשים אחרים הם לרוב טובים. האדם חש שהעולם הוא מקום מסוכן ומאיים והוא מפגין זהירות יתר, דריכות נפשית ועוררות פיזיולוגית מוגברת. קושי לשתף את הסביבה ,עלול להוביל להתנתקות רגשית ופיסית מחברים ומבני המשפחה אשר יכולה להוביל לבדידות ולדכאון.


סימפטומים נוספים למצבי פוסט טראומה. חלוקה ל-4 קטגוריות ראשיות:
סימפטומים פיסיים: אבדן תאבון, אבדן החשק המיני, כאבים פיסיים בגוף, עוררות יתר, מגוון הפרעות שינה, עייפות כרונית, מערכת חיסונית מוחלשת.
סימפטומים רגשיים: עצבות, חרדה, כעס, רגזנות, אשמה, בושה, ניתוק, דכאון, אבדן תקווה, פחד ואבל.
סימפטומים קוגניטיביים: התפרצות של זכרונות שליליים, בעיות בזכרון, בלבול,בעיות אוריינטציה, ירידה בתפקוד, עוררות מחשבתית גבוהה, עיוותי חשיבה וקושי לקבל החלטות.
סימפטומים חברתיים: התבודדות, ניכור, רגזנות, חוסר אמון.

הטיפולים האפקטיביים העיקריים שמוצעים כיום להתמודדות וטיפול ב-PTSD:

 

טיפול קוגניטיבי התנהגותי: טיפולים קוגניטיביים-התנהגותיים מציעים טיפול הנמצא יעיל מבחינה מחקרית ואשר מתמקדים בסימפטומים הפוסט  טראומטיים. טיפולים אלו כוללים חשיפה הדרגתית לגירוי המאיים והתמודדות עם דפוסי חשיבה לא יעילים.

 

PE -Prolonged exposure therapy  חשיפה ממושכת: היא שיטת טיפול השייכת לתחום הטיפול ההתנהגותי ולתחום הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי שנועדה לטפל באנשים הסובלים מהפרעת דחק פוסט-טראומטית. השיטה מתאפיינת בחשיפה דמיונית וממשית מבוקרת ומתמשכת לאירוע הטראומטי כדי לאפשר למטופל לחוות אותו מחדש באופן הדרגתי ולאורך זמן.

ה-PE נמצאה כמאוד אפקטיבית להפחתת הסימפטומים של PTSD.

 

CPT - טיפול בעיבוד קוגניטיבי. השיטה נמצאה גם כן בעלת יעילות גבוהה בהפחתת הסימפטומים של PTSD.

 

SIT - אימון חיסון לדחק, שיטה שגם כן נבחנה אמפירית ונמצאה כיעילה בהפחתת סימטומים.

 

Eye Movement Desensitization and Reprocessing- EMDR: עיבוד מחדש והקהיה שיטתית באמצעות תנועות עיניים,זוהי שיטת טיפול אינטגרטיבית שנחקרה רבות והוכחה כיעילה בטיפול הן במבוגרים והן בילדים במגוון של תלונות נפשיות הקשורות בין היתר לטראומה ולחרדה. השיטה מסוגלת להביא לעיבוד מהיר של זכרונות טראומטיים, להטבה במצב הקוגנטיבי והרגשי ולהקלה ניכרת בסימפטומים התנהגותיים-גופניים.

 

טיפול בביופידבק או נוירו פידבק: נשענים על הקשר בין הפעילות המוחית שלנו לבין הרגש וההתנהגות שלנו ומסייעים גם הם בהתמודדות עם טראומות.

 

טיפול תרופתי: מאחר וההפרעה הפוסט טראומטית מלווה בחוויה עזה של חרדה, ניתן להשתמש בתרופות אנטי חרדתיות כתרופות ממשפחת ה-SSRI. כמובן לאחר התייעצות מקצועית עם פסיכיאטר מומחה.

 

NLP :שיטת טיפול שמצאתי כמפתיעה וכאפקטיבית באופן מיוחד לטיפול בטראומה היא ה- Neuro Linguistic Programming NLP נל"פ - ניתוב לשוני פיזיולוגי/עצבי. המחקרים האחרונים ביותר בחקר המוח חושפים אותנו לממצאים שהם לא פחות ממדהימים. כלי ה-NLP לטיפול בטראומות הולכים יד ביד ונתמכים ע"י מחקרים חדשניים אלו. המוח שלנו הינו מכשיר למידה אדיר ביכולותיו ובגמישותו.

 

בשנים האחרונות בעקבות מחקרים רבים מתחום מדעי המוח, הכריזו מדעני המוח על מודל "המוח הפלסטי" neoroplastics. ההבנה ההולכת ומתגבשת כי המוח שלנו הוא פלסטי ולא אלסטי – הוא מתנהג כמו פלסטלינה שניתן בכל רגע נתון לשנות את צורתה וצורה זו החדשה שעברה שינוי היא שתישמר, שלא כמו חומר אלסטי אשר נוטה לחזור למצבו המקורי לאחר שהתגמש.

 

ד"ר מיכאל מרזניץ מחלוצי תחום הפלסטיות של המוח מסביר כי הבנת הפלסטיות של המוח משליכה באופן דרמטי על איכות חיינו. דרכה אנו מבינים כי המוח שלנו הוא משאב אדיר ואינסופי של למידה ושינוי. הבנה זו של הפלסטיות מאפשרת לנו להיות עוצמתיים יותר, אפקטיביים יותר, ומוצלחים יותר לעומת איך שהיינו לפני 10 שנים, שנה או אף אתמול.  הפלסטיות של המוח היא היכולת לשנות ולארגן מחדש את רשתות התקשורת העצביות בעקבות התנסות ,התערבות או גרייה חושית. הנקודה החשובה היא ששינוי מוחי דהיינו עיצוב מחדש של קשרים סינפטיים, מתרחש תוך מיקרו שניות ומאותו הרגע ששינוי התרחש , הוא צובר עוד ועוד קשרים סינפטיים באותו כיוון השתנות עד לגיבוש מספק או מלא.

 

המוח ידע באופן טבעי לעשות כל שינוי שיידרש בין אם זו טראומה, חרדה או אמונה מגבילה אם רק נכוון אותו ונראה לו איך. באמצעות הליכי NLP מדויקים, ניתן להעלות את הזיכרון הרגשי הטראומתי ולאחסן אותו מחדש בצורה שונה לעומת האחסנה הראשונית שלו. תקופת האחסון מחדש בדרך החדשה נמשכת עד ימים בודדים ולעיתים אפילו שעות בודדות בלבד ונקראת גיבוש. כאשר הגיבוש מושלם, אותו זכרון יישלף בעתיד בייצוגו החדש.

 

מבחינת הליכי טיפול-הנחייה כמה זמן לוקח להשתחרר מהטראומה? 3-5 מפגשים למזעור משמעותי של ההפעלה החשמלית-כימית ואף לנטרול מלא של הטראומה. במקרה של טראומה מורכבת-3-7 מפגשים לנטרול הצברים של הקשרים הסינפטיים הטראומטיים.

 

לבירור פרטים נוספים ועלות המפגשים, ניתן ליצור עימי קשר ב-050-7517586  או להשאיר פרטיכם בטופס שבתחתית העמוד.

כל הזכויות שמורות. יחיאל שפירא – יצירת תהליכי שינוי משני חיים!

 

Site by Armadil

צרו קשר

Thank You!

The form has been successfully sent.

* נא הקלד את שמך

* נא הקלד את שמך

* נא הקלד את שמך

* נא הקלד את שמך

צרו קשר

 

יחיאל שפירא

יצירת תהליכי שינוי משני חיים!

 

050-7517586

shapira.yechiel@gmail.com